Od lat wyłącznie naturalnie

5 pomysłów na wykorzystanie naturalnego zakwasu

31 sierpnia 2022

Zakwas kojarzy się przede wszystkim z wielkanocną potrawą, jaką jest żurek. Warto jednak pamiętać, że nie tylko w ten sposób możemy wykorzystać opisywany naturalny półprodukt. Należy podkreślić, że jest on zdrowy, dlatego dobrze go użyć podczas przygotowywania dań, do których pasuje. Jakich? Kiedy warto po niego sięgnąć? Przedstawiamy, do czego go dodać.

Jak wykorzystać naturalny zakwas?

W kuchni nie może zabraknąć soli, pieprzu, cukru, a także mąki czy chleba. Ważnym składnikiem wielu dań jest też wcześniej wspomniany naturalny zakwas. To właśnie on stanowi bazę wielu potraw, odpowiadając za ich doskonały smak. Do czego najczęściej dodaje się ten składnik?

  1. Do zup — przede wszystkim barszczu oraz żurku — w tym przypadku opisywany półprodukt dodaje potrawom kwasowości. Trudno sobie wyobrazić gotowanie wcześniej wymienionych dań bez dodatku zakwasu.
  2. Do chleba oraz innego pieczywa — za sprawą zakwasu, pieczywo dłużej pozostaje świeże. Ponadto dzięki niemu tego rodzaju wypieki są również smaczniejsze. Warto także podkreślić, że wspomniany składnik wpływa na lepsze przyswajanie witamin i minerałów, które są zawarte w wypiekach.
  3. Do zrobienia ciasta na pizzę — wykorzystanie podczas wykonania spodu do pizzy naturalnego zakwasu, pozwala uzyskać puszyste, smaczne ciasto, dzięki któremu każda pizza stanie się przepyszna.
  4. Do zrobienia smacznych gofrów i muffinek — dzięki wykorzystaniu zakwasu tego rodzaju słodkości są pulchne oraz, podobnie jak w przypadku chleba, dłużej zachowują swoją świeżość.
  5. Do naleśników — zakwas doskonale sprawdzi się do tego rodzaju dań, jeśli przygotowujemy je w wersji wytrawnej, zapewniając im świetny smak.

Naturalny zakwas to doskonały dodatek do wielu potraw. Dobrze również pamiętać o tym, że w kuchni warto eksperymentować i próbować tworzyć zupełnie nowe połączenia. Może uda nam się stworzyć ciekawy posiłek na bazie zakwasu, którego nikt wcześniej nie zrobił? Wystarczy odrobina chęci, aby wymyślić smaczne, a przy tym niepowtarzalne połączenia.

zakwas w słoiku i chleb na zakwasie