Cudowne właściwości naturalnych octów.
4 lipca 2019Naturalne octy powstałe w procesach fermentacji znane są od wieków. Ich walory doceniano w wielu starożytnych kulturach – egipskiej, babilońskiej, chińskiej, greckiej i rzymskiej. Teraz wracają do łask i co raz częściej są stosowane w gospodarstwach domowych. Przyjrzyjmy się więc właściwością tych najbardziej popularnych.
Ocet jabłkowy, ocet winny, ocet balsamiczny.
W octach naturalnie fermentowanych znajdują się enzymy, aminokwasy, pektyny, związki polifenolowe oraz witaminy i składniki mineralne: witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B5, witamina B6, biotyna, kwas foliowy i witamina C, a także sód, fosfor, potas, wapń, żelazo i magnez. Łyżka stołowa octu dostarcza ok. 3 kcal.
Obecnie octom naturalnie fermentowanym przypisuje się dziesiątki zdrowotnych właściwości. Główny składnik octu – kwas octowy – ma potwierdzone działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Ocet jabłkowy był tradycyjnie wykorzystywany do czyszczenia powierzchni i ich odkażania, leczenia grzybicy paznokci, wszy, brodawek i infekcji ucha.
Kilka faktów naukowych
W badaniu na szczurach wykazano, że podawanie octu obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Obecny w occie kwas chlorogenowy hamuje ponadto utlenianie cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy. Udowodniono też, że wzbogacanie diety zwierząt kwasem octowym powoduje znaczne zmniejszenie skurczowego ciśnienia krwi (o 20 mm Hg) w porównaniu ze szczurami, w których diecie zamiast octu zastosowano wodę dejonizowaną. Brakuje badań, które potwierdziłyby hipotensyjne działanie octu jabłkowego u ludzi. Jego regularne stosowanie może wpływać na zmniejszenie czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Osoby, które spożywały sałatki z octem minimum 5-6 razy w tygodniu charakteryzowały się istotnie niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca w porównaniu z osobami, które jadły je rzadko.
Ocet naturalny zmniejsza stężenie glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Jest polecany w diecie osób ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą, insulinoopornością i z wszelkimi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Działanie hipoglikemiczne octu należy do jego najlepiej udokumentowanych właściwości, a odpowiada za nie kwas octowy.
Octy mogą się przyczyniać się do utraty nadmiernej tkanki tłuszczowej, ponieważ, jak wspomniano wyżej, reguluje poziom glukozy we krwi i zmniejsza wydzielanie insuliny, a to sprzyja zmniejszaniu masy ciała. Wpływa też na zwiększenie uczucia sytości.
Jak korzystać z naturalnie fermentowanych octów:
- Dodanie ok. 1 g kwasu octowego (taka ilość znajduje się w ok. 20 g octu) zmniejsza indeks glikemiczny potrawy o 20-35%.
- 1 łyżka octu wymieszana ze szklanką wody podczas spłukiwania włosów nadaje im połysk.
- Częstą przyczyną refluksu i zgagi jest zbyt zasadowe środowisko żołądka. Picie szklanki wody z 1 łyżką octu jabłkowego łagodzi palenie w przełyku.
- Ocet z wodą stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych i pomaga w niestrawności.
- Woda z octem pita na czczo może zapobiegać zaparciom.
- Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym rozcieńczony ocet może służyć jako naturalny dezodorant i tonik do twarzy.
- Ocet można stosować jako płukankę na ból gardła. Należy użyć 1/3 szklanki octu, uzupełnić wodą i płukać gardło kilka razy dziennie.
Źródło:
www.poradnikzdrowie.pl
