Od lat wyłącznie naturalnie

Jak przygotować idealny wielkanocny żurek?

6 kwietnia 2022

Święta wielkanocne są wyjątkowym okresem w roku, któremu towarzyszy coraz ładniejsza pogoda, a także rozkwit wiosny. Warto zadbać o to, aby posiłki przygotowane na stół wielkanocny były nie tylko smaczne, ale przywoływały także przyjemnie wspomnienia z czasu spędzonego w gronie najbliższych. Bez wątpliwości jedną z takich potraw jest żurek wielkanocny, który swoim aromatem i smakiem będzie pozytywnie wpływał na zmysły każdego z domowników.

Żurek wielkanocny – potrzebne składniki

Bazą każdej dobrej zupy są warzywa – podczas przygotowywania żurku należy wykorzystać dwie lub trzy marchewki, jedną pietruszkę, jedną cebulę, kawałek selera, a ponadto garść suszonych grzybów. Niewątpliwie najważniejszym składnikiem tej tradycyjnej potrawy jest biała kiełbasa. Wyjątkowego smaku żurkowi nada chudy wędzony boczek – najlepiej, jeśli będzie on zakupiony u miejscowego rzeźnika. Dla osób ograniczających w swojej diecie mięso dobrą alternatywą będą produkty pochodzenia roślinnego, takie jak wegańskie kiełbaski.

Przepis na idealny żurek powinien uwzględniać około 50 ml słodkiej śmietany, a także świeże jajka średniej wielkości. Oczywiście nie może zabraknąć wysokiej jakości zakwasu, a ponadto aromatycznych przypraw, które nadadzą potrawie wyjątkowego smaku. Na liście powinny znaleźć się przede wszystkim: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, sól oraz suszony majeranek.

Jak przygotować żurek wielkanocny?

Wszystkie warzywa należy umyć, a następnie obrać i pokroić na duże kawałki. Przygotowane składniki włożyć do garnka wraz z kiełbasą, która wcześniej nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Całość należy zalać około 1,5 l wody. Dodać do tego ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu oraz sól. Całość zagotować, a następnie utrzymywać na małym ogniu przez pół godziny. Pokrojony boczek można wcześniej lekko podsmażyć lub od razu włożyć go do pozostałych składników – nada on potrawie wyjątkowego charakteru. W osobnym garnku ugotować jajka na twardo, które zostaną przekrojone na pół i dodane do żurku bezpośrednio przed jego podaniem do stołu.

Kluczowym elementem idealnego przepisu na żurek wielkanocny jest zakwas. Najlepiej wybrać produkt dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, które oferują także zakwas bezglutenowy dla osób borykających się celiakią i nietolerancją glutenu. Do przygotowanego wywaru należy dodać wybrany zakwasu, a także suszony majeranek. Całość powinna gotować się przez jeszcze 10 minut. Na końcu warto dodać śmietanę, która nada potrawie kremowości. Żurek wielkanocny jest gotowy do podawania!

Przepis ten jest łatwy i szybki w przygotowaniu, dlatego też poradzi sobie z nim każda osoba – nawet ta, która stawia swoje pierwsze kulinarne kroki. Żurek wielkanocny przygotowany według powyższych wskazówek, na pewno zapadnie w pamięci każdego z członków rodziny.

żurek wielkanocny na talerzu