Od lat wyłącznie naturalnie

Wegetariański naturalny barszcz czerwony z suszonymi grzybami.

23 listopada 2018

W chłodne dni nic lepiej nie rozgrzewa niż esencjonalny naturalny barszcz czerwony z dobrej jakości składników.

Poniższy przepis jest doskonały zarówno dla wegetarian jak i dla osób lubiących delikatne, mniej tłuste potrawy. Sprawdzi się również na wigilijnym stole. Buraki z wywaru można dodać do ulubionych sałatek.

Taki barszcz ma wiele wartości odżywczych dzięki dodaniu naturalnego zakwasu z kiszonych buraków.

 

Składniki:

1 cebula

1 duża marchew

5 buraków

garść suszonych grzybów

korzeń selera i pietruszki

oliwa/ masło

czosnek

ziele angielskie

liść laurowy

majeranek, pieprz, sól.

Zakwas na barszcz czerwony „Kinga”

Jak przygotować

Buraki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy ok 20 min, dodajemy obraną cebulę, marchew, czosnek, seler i pietruszkę oraz ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy kolejne 15 min. Po tym czasie bulion przecedzamy przez sitko do garnka. Do gotującego się wywaru dodajemy wcześniej sparzone grzyby suszone. Kiedy grzyby zmiękną do wrzątku wlewamy naturalny barszcz czerwony „Kinga”, przyprawiamy oliwą ( możemy ją zastąpić łyżką masła), solą, pieprzem i majerankiem ( jeśli ktoś lubi bardziej słodki barszcz można dodać kilka łyżeczek cukru).

Zupę można podawać z ulubionymi uszkami lub bagietką z kozim serem.

Cieszymy się smakiem naturalnego barszczu czerwonego !

1542974733-225x300

1542195643-225x300

 

1542137137-225x300

1542974767-300x225

1542974798-300x225

1542974798-150x113