Wegetariański naturalny barszcz czerwony z suszonymi grzybami.
23 listopada 2018W chłodne dni nic lepiej nie rozgrzewa niż esencjonalny naturalny barszcz czerwony z dobrej jakości składników.
Poniższy przepis jest doskonały zarówno dla wegetarian jak i dla osób lubiących delikatne, mniej tłuste potrawy. Sprawdzi się również na wigilijnym stole. Buraki z wywaru można dodać do ulubionych sałatek.
Taki barszcz ma wiele wartości odżywczych dzięki dodaniu naturalnego zakwasu z kiszonych buraków.
Składniki:
1 cebula
1 duża marchew
5 buraków
garść suszonych grzybów
korzeń selera i pietruszki
oliwa/ masło
czosnek
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek, pieprz, sól.
Zakwas na barszcz czerwony „Kinga”
Jak przygotować
Buraki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy ok 20 min, dodajemy obraną cebulę, marchew, czosnek, seler i pietruszkę oraz ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy kolejne 15 min. Po tym czasie bulion przecedzamy przez sitko do garnka. Do gotującego się wywaru dodajemy wcześniej sparzone grzyby suszone. Kiedy grzyby zmiękną do wrzątku wlewamy naturalny barszcz czerwony „Kinga”, przyprawiamy oliwą ( możemy ją zastąpić łyżką masła), solą, pieprzem i majerankiem ( jeśli ktoś lubi bardziej słodki barszcz można dodać kilka łyżeczek cukru).
Zupę można podawać z ulubionymi uszkami lub bagietką z kozim serem.
Cieszymy się smakiem naturalnego barszczu czerwonego !
