Od lat wyłącznie naturalnie

Żurek bezglutenowy

12 września 2017

kinga przetworyDla tych, którzy muszą i dla tych, którzy chcą spróbować. Zakwas na żurek bezglutenowy pozwoli nam ugotować żurek wegetariański, wegański i bezglutenowy. Jest równie smaczny i w zupełności zastępuje smak każdych innych żurków i barszczy białych a do tego jest bardzo zdrowy i naturalny. Zakwas na żurek bezglutenowy „Kinga” jest przygotowany z mąk ryżowej i gryczanej białej. Poszczególne etapy produkcji zabezpieczają produkt przed pojawieniem się nawetśladowych zawartości glutenu.

 

Poniżej przepis na żurek wegetariański.

Składniki:

– bezglutenowy zakwas „Kinga”

– włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por, 3 cebule, pół główki czosnku;

– garść suszonych grzybów (opcjonalnie);

– 1 kg ugotowanych ziemniaków

– 250 ml śmietany

– łyżka masła

– 2 łyżki chrzanu

– przyprawy: majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy;

Przygotowanie;

Umyć i obrać warzywa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Warzywa, suszone grzyby i podpieczoną cebulę zalać zimną wodą (ok 1,5l).  Dodać czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować  na małym ogniu około 40 minut, odcedzić. Wywar doprawić do smaku chrzanem, solą , pieprzem i majerankiem. Do zupy gotującej się na małym ogniu wlać zakwas i zagotować, cały czas mieszając. Dodać śmietanę i ugotowane ziemniaki.

Cieszyć się smakiem!

kinga przetwory