Żurek z leśnymi grzybami.
7 października 2019Kiedy sezon grzybowy w pełni warto wykorzystać „leśne mięso” do przygotowania pożywnego domowego żurku. Jeśli nie macie świeżych możecie też skorzystać z suszonych grzybów- pamiętajcie, aby je wcześniej namoczyć i wygotować. Możemy także przygotować żurek w wersji wege- wariacji na temat tego dania jest wiele i każda jest pyszna!
Żurek mięsny ze świeżymi grzybami leśnymi.
Składniki:
Kiełbasa wiejska: 300 gram
Boczek: 300 gram
Grzyby leśne: 300 gram
Liść laurowy,
Ziele angielskie
Czosnek: kilka ząbków
Naturalny zakwas na żurek „Kinga”
Śmietana
Sól, pieprz
Natka pietruszki.
W 2 litrach wody zagotować kiełbasę wiejską.
Boczek pokroić, podsmażyć na patelni i wrzucić do garnka z kiełbasą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, całość pogotować ok 15 minut.
W tym czasie grzyby oczyścić, dobrze wypłukać i pokroić. Tak przygotowane podsmażyć na patelni z wytopionym tłuszczem z boczku na koniec dodać pokrojony czosnek, podsmażyć jeszcze chwilę.
Zawartość patelni wsunąć do garnka z wywarem poczekać aż się zagotuje. Po tym czasie wlać naturalny zakwas na żurek i zagotować (pamiętajcie, że zakwas trzeba przed wlaniem dobrze rozmieszać najlepiej potrząsając zamkniętą butelką). Zupę zamieszać i dodać pieprz i sól.
Zagęścić kilkoma łyżkami śmietany i posypać świeżą natką pietruszki.
Cieszyć się pysznym smakiem naturalnej i zdrowej potrawy !
