Od lat wyłącznie naturalnie

Żurek z leśnymi grzybami.

7 października 2019

Kiedy sezon grzybowy w pełni warto wykorzystać „leśne mięso” do przygotowania pożywnego domowego żurku. Jeśli nie macie świeżych możecie też skorzystać z suszonych grzybów- pamiętajcie, aby je wcześniej namoczyć i wygotować. Możemy także przygotować żurek w wersji wege- wariacji na temat tego dania jest wiele i każda jest pyszna!

1570446724-1024x768   1570446838-768x1024

Żurek mięsny ze świeżymi grzybami leśnymi.

Składniki:

Kiełbasa wiejska: 300 gram

Boczek: 300 gram

Grzyby leśne: 300 gram

Liść laurowy,

Ziele angielskie

Czosnek: kilka ząbków

Naturalny zakwas na żurek „Kinga”

Śmietana

Sól, pieprz

Natka pietruszki.

1570446757

W 2 litrach wody zagotować kiełbasę wiejską.

Boczek pokroić, podsmażyć na patelni i wrzucić do garnka z kiełbasą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, całość pogotować ok 15 minut.

W tym czasie grzyby oczyścić, dobrze wypłukać i pokroić. Tak przygotowane podsmażyć na patelni z wytopionym tłuszczem z boczku na koniec dodać pokrojony czosnek, podsmażyć jeszcze chwilę.

Zawartość patelni wsunąć do garnka z wywarem poczekać aż się zagotuje. Po tym czasie wlać naturalny zakwas na żurek i zagotować (pamiętajcie, że zakwas trzeba przed wlaniem dobrze rozmieszać najlepiej potrząsając zamkniętą butelką). Zupę zamieszać i dodać pieprz i sól.

Zagęścić kilkoma łyżkami śmietany i posypać świeżą natką pietruszki.

Cieszyć się pysznym smakiem naturalnej i zdrowej potrawy !

1570446792-130x150